Kvinnliga tvillingar äter äpple och hamburgare

Samma kost – helt olika effekter

Varje människa är verkligen unik: till och med enäggstvillingar reagerar olika på samma kost. Det visar PREDICT, världens största forskningsprojekt om näringsintag.

Så här blir du patient

Efter en måltid stiger dina halter av blodfetter och blodsocker i olika grad beroende på vad du ätit. Att regelbundet ha höga nivåer av glukos och fett i blodet är inte bra eftersom det triggar inflammation i kroppen och ökar risken för sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlbesvär.

Men vad PREDICT-projektet visar är att de här inflammatoriska reaktionerna skiljer sig mycket hos olika personer, till och med hos enäggstvillingar.

– Det kom som en chock att även identiska tvillingar har så olika svar på samma mat, säger Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi vid King’s College London, som leder projektet.

Unikt forskningsprojekt i två delar

PREDICT består av större studier, PREDICT 1 och 2. I den första, som slutfördes 2019, samlade forskarna in data från lite drygt 1 100 brittiska friska vuxna, varav 660 personer är tvillingar. Resultaten från studien har publicerats i tidskriften Nature.

I två veckor fick deltagarna testa sina nivåer av blodsocker, insulin, blodfetter och andra markörer för att se hur de reagerade på både förutbestämda och fritt valda måltider. Forskarna höll också koll på deltagarnas fysiska aktivitetsnivå, sömn, hunger och tarmbakterier.

– Tack vare omfattningen och detaljrikedomen hos det här forskningsprojektet kan vi för första gången undersöka stora mängder näringsdata på individnivå, säger Tim Spector.

Bekräftar det funktionsmedicinska arbetssättet

Resultaten från PREDICT1 bekräftar att de stora variationerna bara delvis kan förklaras av ärftliga faktorer. Allt från tarmflora, blodsocker, blodfetter och insulinnivåer till träning och sömn påverkar individens förmåga att uppnå optimal hälsa, precis som funktionsmedicin visar.

Hos enäggstvillingar är tarmfloran gemensam bara till 37 procent, vilket kan jämföras med 35 procent hos människor som inte är släkt med varandra. Enligt Tim Spector är det en förklaring till varför vi reagerar så olika.

Tiden på dygnet är en annan avgörande faktor. Studiedeltagarna fick äta samma mat vid olika tider, och det hade en tydlig inverkan på deras värden. Forskarna såg också att ämnesomsättningen var snabbare vid frukost hos vissa människor, men inte hos andra.  

– Detta framhäver verkligen att vår metabolism inte är konstant, utan att vi har möjlighet att förändra den, säger gastroenterologen Andrew Chan, professor i medicin vid Harvard Medical School och medförfattare till studien.

Kost- och livsstilsåtgärder är rätt väg

När det gäller frågor som: Är det okej att hoppa över frukost? Fungerar fasta? Är det bäst att skära ner på kolhydraterna eller på fettet om man vill gå ner i vikt? finns det sannolikt inget enskilt svar, menar Tim Spector.

Han och hans team kommer att undersöka de här frågorna vidare i projektets andra del, PREDICT 2. Under tiden konstaterar forskarna att individanpassade kost- och livsstilsförändringar är rätt väg att gå:

– Kost- och livsstilsbehandlingar som minskar långvarig förhöjning av blodfetter och blodsocker kan vara ett sätt att minska inflammation i kroppen och förhindra att människor utvecklar tillstånd som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, säger Sarah Berry som är huvudförfattare till forskningsrapporten om PREDICT 1 i Nature.

Studien

Berry SE, Valdes AM, Drew DA, Asnicar F, Mazidi M, Wolf J, Capdevila J, Hadjigeorgiou G, Davies R, Al Khatib H, Bonnett C, Ganesh S, Bakker E, Hart D, Mangino M, Merino J, Linenberg I, Wyatt P, Ordovas JM, Gardner CD, Delahanty LM, Chan AT, Segata N, Franks PW, Spector TD. Human postprandial responses to food and potential for precision nutrition. Nat Med. 2020 Jun;26(6):964-973. doi: 10.1038/s41591-020-0934-0.

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0934-0

Funmed

Text

Publicerad 14 april 2021

Dela artikeln på