Julstämning och det endokannabinoida systemet

Det endokannabinoida systemet är ett system i kroppen som upptäcktes i samband med att man studerade bioaktiva ämnen i cannabis på 90-talet. Sedan dess har det upptäckts flera andra bioaktiva ämnen ifrån växtriket och även kroppsegna substanser som verkar på ett liknande sett genom att binda till samma receptorer i kroppen (1, 2).

Dessa så kallade endokannabinoider är inblandade i ett flertal fysiologiska processer och påverkar bl.a. vårt humör, allmänna välmående och sinnesstämning (3).

Vad vi vet så finns det i nuläget två kroppsegna kannabinoider som tillverkas naturligt i kroppen av arakidonsyra – en fettsyra som endast förekommer i animalier men även kan bildas via omvandling av vegetabilisk linolsyra. En av dessa kallas ”anandamid” vilket på sanskrit betyder ”salighet”.

Många av de kryddor som vi använder i samband med jul och andra högtider innehåller också ämnen som har kannabinoida effekter vilket kan vara en bidragande faktor till den stämning som vi upplever kring högtider och förknippar med vissa dofter och smaker. Ett av dessa ämnen är eugenol som bl.a. förekommer i ingefära, kanel och nejlikor. Eugenol har i ffa labtest visats ha en mängd hälsofrämjande effekter, bl.a. genom att verka som en antioxidant och påverka organismers redoxstatus (4, 5). Men kanske ska vi invänta större studier på människor innan vi rekommenderar pepparkaksgubbar och glögg som hälsobringande mat?

 

Referenser

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27179600/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26271952/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29533978/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27771920/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30425782/