Om FunMed

FunMed är en kedja av funktionsmedicinska läkarkliniker. Funktionsmedicin är inte ”alternativmedicin” utan en vetenskapsbaserad utveckling av skolmedicinen där man bättre kan hantera komplexa kroniska sjukdomar och symptom. Man intresserar sig för det faktum att varje individ är genetiskt och biokemiskt unik. I den funktionsmedicin som FunMed praktiserar vill vi därför samla in mycket information om varje patient. Det sker genom omfattande frågeformulär, noggrann klinisk undersökning och avancerade laboratorietest.

FunMeds historia är Peter Martins

På läkarlinjen fascinerades jag främst av frågan om hur livet fungerar på biokemisk nivå. Med en pappa som var VD på ett läkemedelsbolag var steget inte långt till att börja forska inom farmakologi. Tillsammans med Arvid Carlsson, som sedan fick Nobelpriset för upptäckten av dopamin och var med och tog fram de första SSRI-preparaten, startade vi ett bolag för hjärn- och läkemedelsforskning. Vi var ett 30-tal anställda. Jag satt i ledningsgruppen. Det var kul, men tempot skruvades upp och efter ett tag började jag få signaler på att allt inte stod rätt till. Jag sov dåligt, hade värk, glömde saker och hade hjärndimma. År 2007 ville en läkare sjukskriva mig för utmattningssyndrom. Jag försökte lösa situationen genom att vara hemma en dag i veckan på föräldraledighet. 

Jag insåg att jag måste sluta på forskningsbolaget och tog jobb som ST-läkare på en vårdcentral. Det skulle bli ett hanterbart liv, tänkte jag, men efter ungefär två år sa hela mitt system ifrån. I två år var jag sjukskriven för utmattning. I dag är jag tacksam för allt jag lärde mig. 

Vägen tillbaka började med arbetsträning. Det gick bättre och bättre, men det var när jag prövade så kallad ketogen kost som hälsan tog stora kliv. Redan på två veckor märkte jag hur hjärnan klarnade, värken försvann, magen blev lugn och fem kilo ”gubbfett” försvann. 

Detta födde ett maniskt intresse och sedan dess har jag lyssnat på tusentals timmar av podcasts om näringslära och funktionsmedicin och har sedan 2014 gått flertalet utbildningar i USA. Genom att träffa patienter på FunMed-mottagningen har jag lärt mig mycket om grundorsakerna till att vi människor inte mår så bra och praktiserat ”the medicine of why”. 

Jag har också lärt mig att helheten är komplex och att ingen kur passar alla. Att gissa duger inte. Man måste ha fakta. 

Den är för alla med kroniska besvär eller för människor som ”bara” vill ta ansvar för sin hälsa på lång sikt, optimera sitt välbefinnande och sin prestationsförmåga och känna sig friska på riktigt. 

Våra kliniker

Behandlingen hos FunMed är individualiserad och innefattar stöd till positiva förändringar vad gäller livsstil, sömn, stress, kost- och motionsvanor. Vi arbetar med att mäta och korrigera patientens specifika biokemiska obalanser med hjälp av vitaminer, mineraler, fettsyror, antioxidanter mm och ser till att i förekommande fall behandla infektioner och inflammationer. Vi använder receptbelagda läkemedel när det behövs. Allt vi gör syftar till att återställa biokemisk, psykisk och strukturell balans. Vi vill hjälpa patienten att skapa varaktig hälsa, ökad psykisk energi och vitalitet.

Stockholm Göteborg Halmstad Varberg

Mer om FunMed

Till höger hittar du länkar för att få reda på mer om FunMed samt uppgifter för att kontakta oss.