Brainfog eller hjärndimma är inte en definierad medicinsk diagnos utan snarare ett symptom som uppkommer till följd av andra medicinska problem. Det finns ingen exakt definition av brainfog men symptomen brukar innefatta:
Hjärndimma är som de flesta medicinska tillstånd ett spektrum vilket innebär att symptomen kan variera i svårighetsgrad och intensitet mellan individer och över tidsperioder. Hur vet du då att du har brainfog? De flesta som har uttalad brainfog känner ofta av en tydlig försämring av sin mentala kapacitet jämfört med tidigare perioder i livet. Denna försämring kan vara kronisk eller utlösas av specifika triggers som t.ex. stress eller specifika livsmedel. Men även om du bara känt dig lite “slö i huvudet” under en längre period så är det viktigt att komma ihåg att hjärnan är människans viktigaste verktyg och en biologisk maskin som beror av din hälsa precis som t.ex. njurarna eller hjärtat. Att optimera hur din hjärna fungerar bör därför vara högt prioriterat och kan göras genom att förbättra andra faktorer kopplade till din hälsa. Ett exempel på en faktor kopplad till hur väl din hjärna fungerar äv insulinresistens, vilket innebär att hormonet insulin inte släpper in socker i cellerna lika effektivt som det borde (förenklat, insulin har många funktioner). Detta innebär att metabolismen (energiproduktionen) i hjärncellerna minskar vilket i sin tur innebär att du måste äta väldigt tätt för att hålla din energi uppe och har problem att fokusera så fort det går för långt mellan måltider. Detta är dock bara en av många faktorer som sannolikt kan bidra till hjärndimma/brainfog.
Det finns sannolikt många anledningar till hjärndimma. Några av de viktigaste innefattar sannolikt:
Funktionsmedicin bygger på att identifiera underliggande orsaker till sjukdom och behandla dessa. Vid brainfog/hjärndimma består första steget helt enkelt i att identifiera vilka underliggande orsaker som kan orsaka denna hos just dig. Dessa orsaker kan skilja sig mellan individer och utreds dels genom frågor och undersökningar men framförallt genom en djupgående biokemisk analys av din metabolism, tarmflora (screening för eventuella patogener) och för potentiella näringsbrister. När problem identifierats så kan dessa åtgärdas med hjälp av både livsstilsförändringar och diverse tillskott. Tanken ligger i att optimera underliggande biologiska processer för att ge kroppen bästa möjlighet att fungera som det är tänkt från början.
Till höger hittar du intressanta länkar för dig som redan är eller överväger att bli patient.