Psoriasis

Psoriasis: inflammation i huden kan spegla inflammation i tarmen

Precis som tarmens slemhinna fungerar huden som en försvarsbarriär mot omvärlden. Men detta är inte den enda kopplingen mellan hud och tarm. Forskning visar nu det som funktionsmedicinska läkare länge uppmärksammat: att inflammation i huden kan vara en spegling av inflammation som finns på andra ställen i kroppen, och kanske särskilt i tarmen.

Så här blir du patient

Psoriasis är en autoimmun, inflammatorisk hudsjukdom som drabbar upp till 300 000 personer i Sverige. Omkring en tredjedel av dessa drabbas dessutom av psoriasisartrit. Det innebär att inflammationen även sätter sig i lederna – framför allt i händer, fötter och ryggen – och orsakar värk och svullnad.

Psoriasis och inflammerad tarm

En gemensam nämnare för många kroniska sjukdomar är tarmbesvär och störningar i bakteriefloran. Detta stämmer väl in även på psoriasis, som har en nära koppling till inflammatoriska tarmsjukdomar. (1) Precis som vid andra autoimmuna sjukdomar är risken högre att drabbas av andra autoimmuna tillstånd när man har psoriasis, inte minst celiaki (glutenintolerans). (2,3)

Vissa forskare misstänker att inflammation i huden åtminstone delvis kan bero på överväxt av oönskade bakterier i tarmen som irriterar immunförsvaret. Det bekräftas av att patienter med psoriasis har specifika förändringar i tarmfloran. Dessutom liknar de förändringarna som identifierats hos patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns. (4)

Enligt en epidemiologisk studie hade personer med psoriasis 2,5 gånger högre risk för att få Crohns sjukdom och 1,6 gånger högre risk att drabbas av ulcerös kolit. Oddsen var ännu högre för personer med psoriasisartrit, det tillstånd då inflammationen vid psoriasis även drabbar lederna. (5) Från en liten studie, den första av sitt slag, rapporteras det dessutom att patienter med de reumatiska sjukdomarna psoriasisartrit och ankyloserande spondylit hade 33 procent högre förekomst av tarmsjukdomen SIBO än friska kontrollpersoner. (6)

Kopplingen mellan hud och tarm blir ännu starkare av att ett läkemedel som används mot psoriasis har visat sig hjälpa även mot Crohns. (7,8)

Psoriasis och metabolt syndrom

Det är också vanligt att personer med psoriasis har problem med metabolt syndrom (högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt/fetma speciellt runt midjan samt pre-diabetes eller diabetes). (9)

Sannolikheten för metabolt syndrom är minst dubbelt så stor hos psoriasispatienter jämfört med kontrollpersoner utan psoriasis. Dessutom är förekomsten av metabolt syndrom vanligare hos patienter med svårare psoriasis jämfört med dem som har lindrigare symtom. (10)

Därför är det viktigt att se över kosten och dra ner på sådant som alkohol, socker och snabba kolhydrater. Flera studier tyder på att hudbesvären kan minska till stor del hos överviktiga psoriasispatienter som får hjälp att gå ner i vikt. (11)

Kostens betydelse vid psoriasis

Precis som med så många andra sjukdomar börjar en grundläggande funktionsmedicinsk undersökning inte med de yttre symtomen, utan på insidan. På Funmed ser vi över stress, blodsockerproblem och obalans i tarmfloran och jobbar med olika sorters kosthållningar beroende på vilka symtom du har och hur dina provsvar ser ut. Till exempel kan AIP/autoimmunt protokoll och ketogen kost fungera bra. (12)

Läs mer under Vanliga frågor och svar längre ner.

Behandlingen kan också gå ut på att utesluta livsmedel som verkar utlösa skov hos dig, om du har överkänsligheter till exempel mot gluten, (13) eller kanske fisk om det visar sig att du har för mycket kvicksilver i kroppen. Andra möjliga scenarier är att du har överväxt av bakterier eller svamp i tunntarmen eller för lite av vissa fettsyror som du behöver få i dig från kost och kosttillskott.

Kanske har du för lite (eller för mycket) av vissa mineraler eller vitaminer. Flera studier tyder exempelvis på att psoriasispatienter kan ha brist på D-vitamin och mineralet selen. (14)

Naturliga sätt att bekämpa psoriasis

I en dubbelblind, kontrollerad klinisk studie visade det sig att en kombination av ämnena selen, E-vitamin och coenzym Q10 kan hjälpa mot psoriasisbesvär. (15) Just de tre näringsämnena fungerar som antioxidanter i kroppen och en anledning till effekten kan vara att psoriasis också förknippas med oxidativ stress – det vill säga en obalans mellan kroppens antioxidanter och reaktiva syreföreningar (ROS). Orsaken är sannolikt att den kroniska inflammationen leder till för hög oxidation vilket innebär att kroppen ”rostar” inifrån. Det är antagligen också därför som rökning och infektioner kan utlösa skov hos psoriasispatienter, eftersom det leder till en kraftig ökning av kroppens behov av antioxidanter. (16,17)

Rätt fett är också viktigt. De essentiella omega-3-fettsyrorna DHA och EPA som finns i bland annat alger, fisk och gräsbeteskött kan minska inflammation och förbättra symtomen vid psoriasis om man har för litet eller obalanserat intag av omega-3 mot omega-6. (18)

Vanliga frågor och svar om psoriasis

Vad orsakar psoriasis?

Vad grundorsaken till psoriasis är vet man inte, men det är tydligt att både arv och miljö spelar in.

Det som orsakar själva hudbesvären är att immunförsvarets så kallade T-celler är överaktiva och angriper den egna huden på vissa ställen. Då frisätts ämnen som orsakar låggradig inflammation och gör att huden kan bli varm och röd. Samtidigt ökar produktionen av nya hudceller i det yttre hudskikt som kallas hornlagret. Det gör att huden blir tjockare än normalt och att döda hudceller lossnar snabbare så att det bildas torra, fjällande utslag.

För att T-cellerna ska aktiveras krävs det att de reagerar på ett antigen, det vill säga ett ämne som T-cellerna känner igen och aktiveras av. Vilka antigen som bidrar till utvecklingen av psoriasis är inte helt klarlagt och skiljer sig sannolikt mellan olika personer.

Vilken är den vanligaste debutåldern för psoriasis?

Psoriasis kan debutera i alla åldrar, men många drabbas i ungdomen. Upp till 30 procent får sjukdomen före 20 års ålder, medan psoriasisartrit vanligen uppstår i åldern 30–55 år.

Vem får psoriasis?

Psoriasis drabbar ungefär tre procent av Sveriges befolkning och ärftlighet spelar stor roll. Män får ofta svårare symtom än kvinnor, enligt en svensk studie. (19)

Hur debuterar psoriasis?

Den vanligaste formen av psoriasis kallas plackpsoriasis och ger fjällande, torra, röda och vita, oftast runda utslag på huden. Även hårbotten och naglar kan drabbas. Psoriasis kan också ge klåda, men vanligtvis kliar det inte lika mycket som vid eksem.

Hos vuxna som får psoriasisartrit brukar hudsymtomen uppträda först. Det omvända är vanligare hos barn som drabbas av psoriasisartrit: då kommer ledbesvären oftare före hudsymtomen. (20)

Vad förvärrar psoriasis?

Olika miljöfaktorer som stress, rökning, överkänslighet mot livsmedel, för mycket solljus och vissa läkemedel kan utlösa skov.

Något som det sällan talas om är miljögifter, till exempel bisfenol i plaster, tungmetaller, bekämpningsmedel och andra gifter i mat och hudvårdsprodukter. (21) I en ny mindre studie jämfördes förekomsten av tungmetallerna kadmium, kvicksilver och bly i blodet på 60 personer med psoriasis, 50 personer med hudsjukdomen vitiligo och 58 friska kontrollpersoner. Intressant nog hade vitiligo-patienterna betydligt mer kadmium i blodet än kontrollgruppen, medan psoriasispatienterna hade lägre nivåer av mineralerna selen, zink och koppar som behövs för att binda och föra ut kvicksilver ur kroppen. (22)

Det är också viktigt att ta reda på om det finns aktiva men dolda infektioner, som den vanliga magsårsbakterien H. pylori. (23)

Kan psoriasis bli bättre?

Det är svårt att bli av med psoriasis helt, men om du lever sunt och är snäll mot din kropp kan skoven upphöra under långa perioder och symtomen bli mildare om/när de återkommer.

När det gäller kostbehandling av psoriasis har flera studier visat hur viktigt det är att hålla en normal vikt. I en studie från 2014 fick 262 patienter med måttlig eller svår plackpsoriasis antingen gå på diet eller äta som vanligt i 24 veckor. Den genomsnittliga viktminskningen i behandlingsgruppen var 13 kilo medan inget hände i kontrollgruppen.

När forskarna gick igenom resultaten enligt den så kallade PASI-skalan, som mäter sjukdomens svårighetsgrad och utbredning, såg de att behandlingsgruppen hade 84 procents förbättring jämfört med 69 procent i kontrollgruppen. Ett mått man siktar mot är ”PASI 75”, alltså en minskning av symtom och utbredning med 75 procent. I behandlingsgruppen hade 86 procent uppnått detta, men bara 59 procent i kontrollgruppen. (24)

I en nypublicerad koststudie från Italien ville forskarna undersöka effekten av ketogen kost på psoriasis. De delade in 60 överviktiga patienter med kronisk plackpsoriasis i två lika stora grupper. Kontrollgruppen åt som vanligt medan behandlingsgruppen fick äta ketogen kost i fyra veckor och sedan fortsätta med en medelhavsliknande kost med lågt GI i sex veckor.

Behandlingsgruppen fick också kosttillskott: flera aminosyror, kollagen, en multivitamin/mineral plus extra basbildande mineraler som kalcium, magnesium, kalium och bikarbonat. Dessutom fick de flera örtpreparat med antiinflammatorisk och vätskedrivande verkan.

På bara tio veckor gick deltagarna i behandlingsgruppen ner i genomsnitt 10 kilo och deras psoriasisrelaterade besvär minskade signifikant. Bland annat hade de 50 procents förbättring enligt PASI-skalan. Deras värden förbättrades också för flera markörer som förknippas med svårare psoriasis, exempelvis minskade värdena för inflammation och kolesterol och ökade för kalcium, folat och B12-vitamin. (25)

Studien om ketogen kost var en uppföljare till en liknande undersökning, dock utan kontrollgrupp, som publicerades förra året. Här uppnådde alla patienter utom en målet PASI 50, medan 24 uppnådde PASI 75, alltså en 75-procentig förbättring, på endast tio veckor. (26)

Kan man förhindra psoriasis?

Du kan absolut minska din risk genom att jobba med din livsstil och dina kostvanor. Att motionera regelbundet, sova tillräckligt och äta en naturlig kost som ger normalvikt och en stabil blodsockerhalt är tre råd som räcker långt.

Referenser

1. Visser MJE, Kell DB, Pretorius E. Bacterial Dysbiosis and Translocation in Psoriasis Vulgaris. Front Cell Infect Microbiol. 2019 Feb 4;9:7.

2. Cojocaru M, Cojocaru IM, Silosi I. Multiple autoimmune syndrome. Maedica (Bucur). 2010 Apr;5(2):132-4.

3. Acharya P, Mathur M. Association between psoriasis and celiac disease: A systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol. 2020 Jun;82(6):1376-1385.

4. Olejniczak-Staruch I, Ciążyńska M, Sobolewska-Sztychny D, Narbutt J, Skibińska M, Lesiak A. Alterations of the Skin and Gut Microbiome in Psoriasis and Psoriatic Arthritis. Int J Mol Sci. 2021 Apr 13;22(8):3998.

5. Christophers E. Comorbidities in psoriasis. Clin Dermatol. 2007 Nov-Dec;25(6):529-34.

6. Ocaña Garcia OE, Cerpa-Cruz S, Gutierrez-Ureña S, Martinez-Bonilla G, Bernard Medina AG, Gonzalez-Diaz V, Ruiz Velazco JAV, Hernandez Cruz LI. Small intestinal bacteria overgrowth in spondyloarthritis. Annals of the Rheumatic Diseases 2019;78:483-484.

7. Li K, Friedman JR, Chan D, Pollack P, Yang F, Jacobstein D, Brodmerkel C, Gasink C, Feagan BG, Sandborn WJ, Rutgeerts P, De Hertogh G. Effects of Ustekinumab on Histologic Disease Activity in Patients With Crohn's Disease. Gastroenterology. 2019 Oct;157(4):1019-1031.e7.

8. Rutgeerts P, Gasink C, Chan D, Lang Y, Pollack P, Colombel JF, Wolf DC, Jacobstein D, Johanns J, Szapary P, Adedokun OJ, Feagan BG, Sandborn WJ. Efficacy of Ustekinumab for Inducing Endoscopic Healing in Patients With Crohn's Disease. Gastroenterology. 2018 Oct;155(4):1045-1058.

9. Hao Y, Zhu YJ, Zou S, Zhou P, Hu YW, Zhao QX, Gu LN, Zhang HZ, Wang Z, Li J. Metabolic Syndrome and Psoriasis: Mechanisms and Future Directions. Front Immunol. 2021 Jul 23;12:711060. doi: 10.3389/fimmu.2021.711060. PMID: 34367173; PMCID: PMC8343100.

10. Gisondi P, Fostini AC, Fossà I, Girolomoni G, Targher G. Psoriasis and the metabolic syndrome. Clin Dermatol. 2018 Jan-Feb;36(1):21-28. doi: 10.1016/j.clindermatol.2017.09.005. Epub 2017 Sep 8. PMID: 29241748.

11. Mahil SK, McSweeney SM, Kloczko E, McGowan B, Barker JN, Smith CH. Does weight loss reduce the severity and incidence of psoriasis or psoriatic arthritis? A Critically Appraised Topic. Br J Dermatol. 2019 Nov;181(5):946-953.

12. Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, Groven S, Chandrasekaran A, Grandhe S, Diamant C, Singh E, Oliveira G, Wang X, Molparia B, Torkamani A. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov;23(11):2054-2060.

13. Bhatia BK, Millsop JW, Debbaneh M, Koo J, Linos E, Liao W. Diet and psoriasis, part II: celiac disease and role of a gluten-free diet. J Am Acad Dermatol. 2014 Aug;71(2):350-8.

14. Ricceri F, Pescitelli L, Tripo L, Prignano F. Deficiency of serum concentration of 25-hydroxyvitamin D correlates with severity of disease in chronic plaque psoriasis. J Am Acad Dermatol. 2013 Mar;68(3):511-2.

15. Kharaeva Z, Gostova E, De Luca C, Raskovic D, Korkina L. Clinical and biochemical effects of coenzyme Q(10), vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients. Nutrition. 2009 Mar;25(3):295-302.

16. Cannavò SP, Riso G, Casciaro M, Di Salvo E, Gangemi S. Oxidative stress involvement in psoriasis: a systematic review. Free Radic Res. 2019 Aug;53(8):829-840.

17. Guarneri F, Bertino L, Pioggia G, Casciaro M, Gangemi S. Therapies with Antioxidant Potential in Psoriasis, Vitiligo, and Lichen Planus. Antioxidants (Basel). 2021 Jul 6;10(7):1087.

18. Clark CCT, Taghizadeh M, Nahavandi M, Jafarnejad S. Efficacy of ω-3 supplementation in patients with psoriasis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Rheumatol. 2019 Apr;38(4):977-988.

19. Lysell J. Psoriasis med debut i barndom och ungdom. Läkartidningen. 2017,114:EUWA.

20. Hägg D, Sundström A, Eriksson M, Schmitt-Egenolf M. Severity of Psoriasis Differs Between Men and Women: A Study of the Clinical Outcome Measure Psoriasis Area and Severity Index (PASI) in 5438 Swedish Register Patients. Am J Clin Dermatol. 2017 Aug;18(4):583-590.

21. Vojdani A, Pollard KM, Campbell AW. Environmental triggers and autoimmunity. Autoimmune Dis. 2014;2014:798029.

22. Wacewicz-Muczyńska M, Socha K, Soroczyńska J, Niczyporuk M, Borawska MH. Cadmium, lead and mercury in the blood of psoriatic and vitiligo patients and their possible associations with dietary habits. Sci Total Environ. 2021 Feb 25;757:143967.

23. Yu M, Zhang R, Ni P, Chen S, Duan G. Helicobacter pylori Infection and Psoriasis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicina (Kaunas). 2019 Sep 26;55(10):645.

24. Al-Mutairi N, Nour T. The effect of weight reduction on treatment outcomes in obese patients with psoriasis on biologic therapy: a randomized controlled prospective trial. Expert Opin Biol Ther. 2014 Jun;14(6):749-56.

25. Castaldo G, Pagano I, Grimaldi M, Marino C, Molettieri P, Santoro A, Stillitano I, Romano R, Montoro P, D'Ursi AM, Rastrelli L. Effect of Very-Low-Calorie Ketogenic Diet on Psoriasis Patients: A Nuclear Magnetic Resonance-Based Metabolomic Study. J Proteome Res. 2021 Mar 5;20(3):1509-1521.

26. Castaldo G, Rastrelli L, Galdo G, Molettieri P, Rotondi Aufiero F, Cereda E. Aggressive weight-loss program with a ketogenic induction phase for the treatment of chronic plaque psoriasis: A proof-of-concept, single-arm, open-label clinical trial. Nutrition. 2020 Jun;74:110757.

Helene Sandström

Text

Publicerad 22 september 2021

Dela artikeln på