Mat rik på D-vitamin

D-vitamin och cancerrisk

Sedan utbrottet av covid-19 har det gjorts ett flertal studier på effekten av D-vitamintillskott och risk för insjuknande, med olika resultat.

D-vitamintillskott har i stora meta-analyser också visats ha en skyddande effekt mot cancerutveckling och dödlighet efter en cancerdiagnos med upp emot 15 % (1, 2).

En randomiserad studie från november förra året visade liknande resultat men endast för normalviktiga personer (3). Sammantaget verkar D-vitamintillskott skydda mot utveckling av avancerad metastaserande cancer och till följd av det minska dödlighet totalt sett men det är oklart om det skyddar mot cancerincidens (4).

Oavsett hur det ligger till med den saken så beräknas tillskott av D-vitamin uppskattningsvis kunna förebygga nästan 30 000 dödsfall per år bland äldre personer i Tyskland enligt en ny studie från februari i år, vilket skulle bespara vården runt 250 miljoner Euro årligen (5). Om dessa siffror är jämförbara med Sverige går inte att säga säkert men sannolikt ser det proportionellt sett likadant ut även i vårt land.

Med sådana siffror i åtanke kan man tycka att det borde vara politiskt befogat att prioritera D-vitaminprovtagning för äldre personer i förebyggande syfte. Tills vidare är dock en moderat dos D-vitamintillskott på 2000 IE (motsvarande 50 mcg) en rimlig försäkringspolicy att utgå ifrån för de allra flesta.

Referenser

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6821324/

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6689821/

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7675103/

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6968692/

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33540476/

Funmed

Text

Publicerad 14 mars 2021

Dela artikeln på