Men för omkring 75 procent är klimakteriet inte enbart en dans på rosor. En rad nya symtom dyker upp. Det kan vara värmevallningar, humörsvängningar, ledsmärtor, sömnproblem, viktuppgång och andra besvär som ger sig till känna tiden före, under och efter menopaus.
Det kan låta motsägelsefullt och det kanske är just så klimakteriet ofta upplevs. Frihet och kreativitet, men också kroppsliga besvär och trötthet. På Funmed vill vi dagen till ära passa på att lyfta klimakteriet – en period då det är viktigt att hitta ny balans i livet.
En ny fas i livet
Hur många kvinnor tvingas gå ner i arbetstid eller vill byta jobb för att de inte längre orkar med samma uppgifter som tidigare? Enligt ny brittisk undersökning om kvinnor i åldern 45–67 år övervägde nästan en femtedel av deltagarna med klimakteriebesvär att lämna sina jobb på grund av brist på förståelse för vad de går igenom (1).
I Sverige utgör kvinnor 64 procent av de sjukskrivna och enligt statistiken från SCB är kvinnor i övergångsåldern överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar totalt sett, men också när det gäller långtidssjukskrivning och sjukskrivning för utmattningssyndrom.
– Risken är i dag stor att kvinnor som söker hjälp för svåra klimakteriebesvär får antidepressiv medicin utskriven i stället för hormoner, som hjälper många inom några dagar, säger Monika Björn, yogainstruktör och personlig tränare som skrivit flera böcker om klimakteriet, till fackförbundet Unionens medlemstidning.
Eftersom övergångsåldern kan vara en tid då vi befriar oss från förlegade beteenden och trossatser som vi tidigare burit på, är det också ett bra skede att ta tag i livsstilsförändringar. Många kvinnor går in i klimakteriet med mycket stress och kanske också näringsbrister på grund av att man äter för lite, i försök att motverka de där extrakilona som plötsligt vägrar ge vika.
Funmeds medarbetare, hälsoingenjören Ewa Meurk, står ständigt på barrikaderna för kvinnors välmående. Hon brukar drämma näven i bordet och uppmana sina medsystrar att säga nej till all bantningshets och alla svältdieter.
– Jag är övertygad om att många kvinnor skulle kunna topprestera utan att bli utslitna om de säkerställde att deras kroppar fick alla näringsämnen de behöver för att bygga en stark och frisk kropp (och hjärna). Men för att klara det måste vi börja äta riktig mat!
Få hela kroppen i balans
Under klimakteriet är det binjurarna som gradvis tar över hormonproduktionen från äggstockarna. Eftersom binjurarna också producerar våra stresshormoner, är det viktigt att se till att de nu klarar båda de här uppgifterna med bravur. Att ha goda näringsreserver och hög motståndskraft mot stress är extra viktigt. På Funmed jobbar vi med just detta, att få hela din kropp i balans genom att kartlägga dina brister och att hjälpa dig att fylla på med det du behöver.
Det kan vara till stor hjälp att ha en läkare och en hälsocoach som förstår och erkänner kopplingen mellan kropp och sinne. Många kvinnor i den här åldern undrar varför inte den vanliga vården är mer proaktiv och jobbar med förebyggande åtgärder, redan i trettio–fyrtioårsåldern. Det räcker inte att säga att man ska äta varierat och röra på sig.
Hormontest – när behövs det?
På Funmed är vår erfarenhet att könshormonerna oftast balanseras när kroppen i övrigt kommer i balans. Vi börjar sällan med att titta specifikt på hormoner, men när det behövs gör vi ett fördjupat hormontest som visar hur könshormonerna bryts ner och förs ut ur kroppen.
Det här testet kallas DUTCH, Dried Urine Test for Comprehensive Hormones. Testet mäter nedbrytningsprodukter från en rad hormoner och andra ämnen i torkad urin. Med hjälp av resultaten kan vi få en utökad bild av varför vissa personer har mycket höga eller låga halter av vissa hormoner – östrogenerna, progesteron och testosteron.(2-4)
I testet ingår också provtagning av stresshormon (fritt/aktivt kortisol och DHEA) i saliv vid fem tillfällen under samma dygn, men också kortison, den inaktiva formen av kortisol.(5-6) Tillsammans med ett test av melatoninhalten ger det information om dygnsrytm och sömnmönster och hur de bäst rättas till.
5 steg mot bättre balans i övergångsåldern
Ät proteinrik mat till frukost och lunch och lite lättare till middag. Undvik socker, snabba raffinerade kolhydrater och annat som kan öka dina besvär, som koffein och alkohol. Satsa på näringstäta livsmedel som ägg, lax, köttfärs, kyckling, avokado, grönsaker, nötter, bär och nyttiga fetter som smör och olivolja. Våga öka proteinmängden och låt det gå fyra timmar innan du äter nästa mål. Ju bättre matval du gör tidigt på dagen, desto mindre blir ditt sug efter sött på eftermiddag och kväll.
Se till att du fastar 12 timmar mellan dagens sista mål och frukosten nästa dag. Det ger kroppen mer utrymme för att tömma energilagren och bränna fett.
Prioritera din sömn. Ät dagens sista måltid fyra timmar innan du går och lägger dig. Då kommer du att sova mycket bättre eftersom matsmältningen inte är i full gång. Du kan också prova att sätta lite kirurgtejp över munnen när du sover så att du andas genom näsan. Många får bättre sömn av det.
Styrketräna. Börja försiktigt och trappa upp långsamt. Styrketräning bibehåller din muskelmassa, förebygger förslitningsskador och stärker skelettet. Muskelmassan har dessutom stor betydelse för förbränningen och gör det lättare att hålla vikten.
Hantera stressen. Försök att lära dig andas lugnt och djupt om du känner att stressen tar över. Hitta en stresshanteringsmetod som fungerar i din vardag.
Referenser
1. Hill A. More than 1m UK women could quit their jobs through lack of menopause support. The Guardian 2022-01-17. https://www.theguardian.com/society/2022/jan/17/more-than-1m-uk-women-could-quit-their-jobs-through-lack-of-menopause-support Hämtad 2022-03-07.
2. Newman M, Pratt SM, Curran DA, Stanczyk FZ. Evaluating urinary estrogen and progesterone metabolites using dried filter paper samples and gas chromatography with tandem mass spectrometry (GC-MS/MS). BMC Chem. 2019 Feb 4;13(1):20.
3. Newman M, Curran DA, Mayfield BP. Dried urine and salivary profiling for complete assessment of cortisol and cortisol metabolites. J Clin Transl Endocrinol. 2020 Nov 27;22:100243.
4. Newman M, Curran DA. Reliability of a dried urine test for comprehensive assessment of urine hormones and metabolites. BMC Chem. 2021 Mar 15;15(1):18.
5. Jerjes WK, Cleare AJ, Wood PJ, Taylor NF. Assessment of subtle changes in glucocorticoid negative feedback using prednisolone: comparison of salivary free cortisol and urinary cortisol metabolites as endpoints. Clin Chim Acta. 2006 Feb;364(1-2):279-86.
6. Adam EK, Doane LD, Zinbarg RE, Mineka S, Craske MG, Griffith JW. Prospective prediction
of major depressive disorder from cortisol awakening responses in adolescence. Psychoneuroendocrinology. 2010 Jul;35(6):921-31.