Arsenik – en dold hälsorisk i din vardag?

Dela artikeln på

Arsenik är ett grundämne som finns naturligt i miljön, men som också kan vara giftigt i höga doser. I Funmeds breda kartläggning av 1475 patienter hade 12 procent förhöjda (röda) värden.

Genom historien har arsenik använts i både medicin och kosmetika. På 1800-talet var metallen en populär ingrediens i skönhetsmedel för att ge huden en blek och ungdomlig lyster, och det ingick även i läkemedel mot sjukdomar som syfilis.

Arsenik kallades även ”kungagiftet” eftersom det ibland användes för att mörda kungligheter och högt uppsatta personer. Det är svårt att upptäcka i kroppen och var därför ett populärt gift under renässansen. Napoleon Bonapartes hår innehöll förhöjda nivåer av arsenik, vilket har lett till spekulationer om att han blev förgiftad. 

Idag vet vi att även lägre halter av arsenik kan ha allvarliga hälsoeffekter. Men hur påverkas vi egentligen av arsenik, och hur kan vi minska vår exponering? 

Oorganisk och organisk arsenik – vad är skillnaden? 

Arsenik finns i två former – oorganisk och organisk.

Oorganisk arsenik är giftig och cancerframkallande. Den finns i mark och berggrund men även i förorenat dricksvatten. När vi får i oss arsenik, omsätts det i levern där det genomgår en serie av så kallade metyleringsreaktioner. För detta krävs bland annat B-vitaminer.

Organisk arsenik är mindre giftig och finns naturligt i fisk och skaldjur. I nuläget finns det inga starka bevis som kopplar organisk arsenik till cancer, eftersom den organiska formen skiljer sig markant från den oorganiska, men mycket höga nivåer av organisk arsenik kan leda till förgiftning.

Genom att vara medveten om arsenikkällor i kosten kan du minska din risk för negativa hälsoeffekter.

Källor till arsenik

  • Odlat ris och spannmål – oorganisk arsenik tas upp från jorden.

  • Förorenat dricksvatten – kan innehålla oorganisk arsenik.

  • Fisk och skaldjur – innehåller organisk arsenik.

  • Kycklingfoder – innehåller fiskmjöl med organisk arsenik, vilket kan bidra till små mängder organisk arsenik i kycklingkött.

  • Cigarettrök – tobaksplantor kan ta upp arsenik från jorden, vilket innebär att cigarettrök innehåller små mängder arsenik. 

  • Importerade kosttillskott (tex från Asien) – risk för orenheter inklusive arsenik.

Hög exponering för oorganisk arsenik har samband med ökad risk för cancer och andra allvarliga hälsoproblem som hudförändringar, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Även låga doser under lång tid kan ge negativa hälsoeffekter. Barn och foster är särskilt känsliga.

Se upp med risprodukter

Ris är en av de största källorna till arsenik i kosten eftersom risplantor absorberar arsenik effektivare än andra grödor. Det beror på att ris odlas i vattenfyllda fält, där arsenik från jorden löses upp så att det lätt tas upp av risplantans rötter. Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris eftersom arsenik ansamlas i risets skal. 

Eftersom arsenik finns naturligt i jorden, påverkas inte halten i riset av om det odlas ekologiskt eller konventionellt. 

Livsmedelsverkets rekommenderar försiktig konsumtion av ris och risprodukter (t.ex. rismjölk, riskakor, risnudlar eller pasta av rismjöl) för att minska exponeringen för oorganisk arsenik.  

Livsmedelsverket råd

  • Vuxna bör inte äta ris och risprodukter varje dag. 

  • Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. 

  • Barn under sex år bör inte äta riskakor eller dricka rismjölk alls. 

Att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort kan minska arsenikinnehållet i riset med mer än hälften. 

Biologiska skillnader spelar in 

Alla människor hanterar gifter olika. Vissa har genetiska variationer som gör att de gör sig av med arsenik snabbare, medan andra bryter ner det långsammare och därmed löper större risk för negativa hälsoeffekter.  

Detta kan förklara varför vissa personer är känsligare för arsenikexponering trots liknande intag. Utöver ärftliga faktorer påverkar även ålder och näringsstatus vår känslighet för arsenikens gifteffekter. 

Håll koll på din exponering 

En viktig del i funktionsmedicin är att identifiera och minimera exponering för toxiner som arsenik. Om provresultat visar höga nivåer av arsenik undersöker vi alltid möjliga källor i kosten och miljön.  

Genom att vara medveten om vilka livsmedel och produkter i din kost som kan innehålla arsenik, kan du minska din exponering och skydda din hälsa. 

Källor

  • Naturvårdsverket. Fakta om arsenik och arsenikföreningar.

  • Yang Y, Li Y, Li R, Wang Z. Research progress on arsenic, arsenic-containing medicinal materials, and arsenic-containing preparations: clinical application, pharmacological effects, and toxicity. Front Pharmacol. 2024 Mar 1;15:1338725.


Text:

Helene Sandström

Medicinsk granskning:

Peter Martin, leg. läkare

Publicerad 07 mars 2025