Man och kvinna glada

Födoämnesintoleranser och allergier – hur påverkar de magen? 

Dela artikeln på

Att känna sig uppblåst eller ha ont i magen efter en måltid kan vara tecken på att kroppen reagerar på något du har ätit. Födoämnesintoleranser och allergier är båda reaktioner på mat, men de påverkar kroppen på olika sätt. En intolerans innebär att kroppen har svårt att bryta ner ett visst ämne, medan en allergi är en immunreaktion där kroppen ser ämnet som ett hot och svarar med att frisätta olika ämnen för att försvara sig. 

En intolerans, som laktosintolerans eller glutenintolerans (celiaki), kan orsaka symtom som gaser, uppblåsthet, magont och diarré. Symtomen kommer ofta smygande och kan variera beroende på hur mycket av livsmedlet man ätit. Allergier, däremot, som nöt- eller skaldjursallergi, kan ge omedelbara och ibland allvarliga reaktioner, inklusive svullnad, andningsbesvär och klåda – men de kan också vara icke-akuta och ge diffusa magsymtom.

I funktionsmedicin jobbar vi med att identifiera och utesluta livsmedel som kroppen reagerar negativt för att minska risken för irritation och inflammation. En eliminationskost där man successivt utesluter och återintroducerar olika livsmedel kan hjälpa dig att förstå vilka födoämnen som passar din kropp bäst. 

När Anna tog hjälp av Funmed blev hon äntligen fri från sina tarmbesvär med gasbildning och magont.

Text:

Helene Sandström

Medicinsk granskning:

Mikael Lindholm, leg. läkare

Publicerad 26 november 2024