Ofta krävs det mycket mer än bara täckstift, krämer och ansiktsrengöring. Faktum är att det kan behövas ett riktigt insiderjobb för att bli av med finnar!
Varför får man finnar i ansiktet och på andra ställen?
Finnar kallas även för akne och är en typ av utslag som beror på överproduktion av talg i hudens talgkörtlar. Det är en hudåkomma som är mycket vanlig bland tonåringar, men även vuxna kan få en allvarligare typ av akneproblem.
Talgkörtlarna sitter i anslutning till hårsäckarna – de små porerna i huden där hårstråna sitter fast. Anledningen till att man får finnar är att vissa talgkörtlar producerar för mycket talg så att de täpps till. Om de sedan infekteras av en särskild bakterie kan de bli inflammerade och svullna. Detta är orsaken till att det bildas finnar på ryggen, i pannan, runt munnen eller på andra ställen på kroppen.
Det finns flera olika faktorer som bidrar till att vi drabbas av denna typ av hudutslag, till exempel hormoner, hudtyp och ärftlig mottaglighet. Men vår kost och livsstil verkar också spela roll, eftersom denna typ av hudutslag inte finns hos naturfolk som lever och äter på traditionellt sätt som jägare och samlare.(1)
Acne vulgaris i puberteten – bryter ofta ut som finnar på ryggen och i ansiktet
Den typ av utslag som uppstår hos många i tonåren kallas acne vulgaris, eller ”vanlig akne”. De brukar visa sig där vi har större talgkörtlar. Vanligast är ett T-format mönster med finnar i pannan, på näsan och på hakan, men ibland får man också finnar på kinderna.
Man kan även få finnar på ryggen och på bröstet. Utslagen syns som svarta pormaskar och som gula eller vita utslag med en rodnad över de drabbade områdena. För det mesta läker finnarna utan att lämna några ärr.
Ofta är det hormonförändringar i puberteten som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. För omkring 50 procent av dem som drabbas av hormonella finnar försvinner problemen med akne efter puberteten.
Andra typer: Acne tarda och acne conglobata
En del får inte problem med finnar förrän i vuxen ålder medan andra har kvar besvären i 20- eller 30-årsåldern, ibland ända upp i 50-årsåldern. Sådan vuxenakne kallas för acne tarda (”sen akne”), ett problem som blir allt vanligare.
Förutom tonåringar är det oftast kvinnor mellan 20 och 35 år som drabbas av akne.(2)
Det finns också en besvärligare form som kallas acne conglobata eller ”cystisk akne” och som oftast drabbar vuxna. Man får då ömmande knölar eller cystor djupare i huden. Utslagen uppstår vanligen i nedre delen av ansiktet, runt käken, men kan också förekomma på bröstet, nacken och som finnar på ryggen och axlarna. Finnarna kan svullna och göra ont om man rör vid dem och det blir ofta ärr när de har läkt.
Tre vanliga aknebehandlingar
Vilken som är vårdens bästa behandling mot akne råder det lite skilda meningar om. Funmed rekommenderar att man gör en utredning och behandling som går mer på djupet och som tar hänsyn till dig som individ – din näringsstatus, din tarmflora, din stressnivå, hur bra du sover och hur mycket du rör på dig i vardagen. Du kan läsa mer om detta lite längre ner.
I den traditionella vården finns det, utöver apotekets receptfria lösningar och krämer, vanligtvis tre behandlingsalternativ att välja på:
hormonbehandling (ofta p-piller till kvinnor)
retinoider
antibiotika.
Hormonbehandling mot finnar – vanligt bland kvinnor
Eftersom hormonförändringar kan vara orsaken till dessa utslag är det vanligt att tjejer får hormonbehandling, ofta i form av p-piller. Hormonerna i p-piller motverkar överskott av androgener – de manliga könshormonerna som kan vara en bidragande orsak till akne.
P-piller kan hjälpa, men de kan också utlösa akneproblem beroende på vilken hormonprofil man har – något som inte brukar kontrolleras före behandlingen. Aknen kan också bli värre när man slutar äta p-pillren.(3)
Retinoider – ges mot finnar vid svårare problem
Isotretinoin är ett läkemedel mot finnar som hör till de så kallade retinoiderna. De är syntetiska varianter av A-vitamin (retinol) som brukar användas vid svårare akneproblem. Retinoider förstör talgkörtlarna som överproducerar talg.
Behandlingen fungerar i cirka 50 procent av fallen, men inte alltid på längre sikt. Den ger också ofta biverkningar i form av torra, sköra slemhinnor och torr hud som lättare blir inflammerad.
Precis som med naturligt A-vitamin, ansamlas de syntetiska retinoiderna i kroppen, bland annat i levern. Höga doser av isotretinoin kan därför orsaka leverskador och fosterskador om man är gravid.(4) Det är också viktigt att inte ta kosttillskott med A-vitamin om man äter isotretinoin.
Antibiotika rekommenderas endast under begränsad tid –försämrar bakteriefloran
Antibiotika av typen tetracykliner kan användas vid svåra problem i 3–6 månader för att minska mängden bakterier av stammen Propionibacterium acnes och motverka inflammationen i talgkörteln.
Problemet med antibiotika är att de kan göra huden känsligare för sol och försämra bakteriefloran i tarm och underliv. Dessutom kan behandlingen förvärra problemet med finnar om det skulle visa sig att en obalanserad tarmflora är en del av grundorsaken.
– Överanvändning av antibiotika kan också främja tillväxt av resistenta bakterier som kan försvåra behandlingen av finnar, berättar Hilary Baldwin, klinisk docent i dermatologi vid Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.(5)
Längre antibiotikabehandlingar mot finnar har även förknippats med sämre bakterieflora i huden, problem med infektioner i övre luftvägarna och sämre blodsockerreglering.
Bakteriedödande tvål kan förvärra dina problem med finnar
Att regelbundet använda bakteriedödande tvål kan förvärra problemen på längre sikt eftersom tvålen inte bara minskar förekomsten av ”akne-bakterien”, utan också av många nyttiga bakterier som finns på huden.(6)
Många akneprodukter torkar ut huden och gör den mer sårbar för bakterier som huden normalt stänger ute. Det kan öka mottagligheten för inflammation och hudsjukdomar.(7) Ett skonsamt alternativ till sminkborttagningsmedel är faktiskt ekologiskt kokosfett som är naturligt bakteriedödande.
Funktionsmedicinsk behandling: ett insiderjobb!
Om ingen av de vanliga behandlingarna fungerar, eller om du föredrar ett mer orsaksinriktat angreppssätt, kan du välja att göra ett ”insiderjobb” med hjälp av funktionsmedicin.
En sådan utredning tar reda på hur du ser ut på insidan – den tar hänsyn till din biokemiska och genetiska profil och testar om din kost och livsstil bidrar till problemen. Ofta består grundorsaken av en kombination av faktorer som ärftlig mottaglighet, stress, hormonförändringar, blodsockerproblem och obalans i kroppens bakterieflora.
Behandlingen innebär att du får se över din kost och göra justeringar av ditt näringsintag i samarbete med någon av våra kunniga läkare och hälsocoacher. Du kan läsa mer om behandling av finnar på Funmeds sida om aknebehandlingar.
Tarmflorans roll
Bakterierna i tarmen påverkar hur produktionen av fetter sker i kroppen, däribland hur mycket talg som tillverkas av talgkörtlarna och även sammansättningen av fettsyror i talgen.(8) Man brukar tala om ”hud-tarm-axeln” eftersom tarmfloran har så stor inverkan på hudens hälsa.
Enligt en forskningsstudie hade omkring hälften av deltagarna med akneproblem större förändringar i sin tarmflora än de friska deltagarna.(9,10)
Har gluten någon inverkan på finnar?
Det finns många påståenden om att gluten kan förvärra problem med dessa utslag, men det finns inga forskningsstudier som stödjer detta. Däremot finns det personer som menar att deras utslag försvunnit efter att de slutat äta gluten. Det man inte vet är om det är just gluten eller något annat i maten som triggat problemet.
En känd effekt som gluten har på vår tunntarm är att det stimulerar proteinet zonulin, som i sin tur ökar de normalt mycket små mellanrummen mellan tarmslemhinnans celler.(11) Det skulle därför kunna leda till att partiklar som finns i matsmältningskanalen, och som normalt inte ska kunna tränga igenom slemhinnan, faktiskt gör det och irriterar kroppens immunförsvar.(12) Hos känsliga personer skulle detta, åtminstone teoretiskt sett, kunna ge upphov till inflammation som i sin tur kanske påverkar problemen med finnar.
Intag av socker leder till finnar hos vissa
När det gäller hormoner är det är inte bara östrogen och testosteron som kan inverkar på hudens hälsa, utan även insulin. Höga insulinnivåer kan förvärra problemen eftersom insulin också stimulerar talgkörtlarna i huden.
Insulin frisätts från din bukspottkörtel varje gång du äter. Ju mer socker och raffinerade kolhydrater du äter, desto mer insulin produceras.
Vissa är extra känsliga och får finnar när de äter socker- och stärkelserik mat.(13) Både insulin och ämnet IGF-1 kan vara de bakomliggande orsakerna till detta.
IGF-1 är en insulinliknande tillväxtfaktor som stimulerar tillväxten hos barn och tonåringar. Det verkar också kunna sätta fart på hudens talgproduktion, eftersom det finns receptorer för IGF-1 i talgkörtlarna.(14)
Halten av IGF-1 stiger under puberteten, men även höga insulinnivåer och insulinresistens verkar kunna påverka kroppens produktion av IGF-1.(15) Dessutom kan för mycket insulin i blodet öka kroppens frisättning av manliga könshormoner (testosteron och androstenedion), som också kan stimulera hudens talgproduktion.(16,17)
Kan komjölk orsaka finnar?
IGF-1 finns även i relativt höga mängder i mjölk och andra mejerivaror.(18) En anledning kan vara att dagens mjölkkor ofta är dräktiga och därför ger en mjölk med särskilt höga halter hormoner. (19) Andra forskare menar att insulinnivåerna i blodet ökar kraftigt efter intag av mjölk, och att det är detta som ligger bakom kopplingen mellan akne och mjölk.(20)
Personer som undviker komjölk har 50 procents mindre risk att drabbas av akneproblem än mjölkdrickare enligt en retrospektiv studie.(21) Kosten spelar dock olika stor roll för olika människor.
Det finns ett samband mellan finnar och hormonrubbningen PCOS
PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och betyder ”många äggblåsor på äggstockarna”. Det är en hormonrubbning som drabbar kvinnor och som kan göra det svårt att bli gravid. Än så länge vet man inte exakt vad som orsakar tillståndet, men det finns en tydlig koppling till hormonet insulin och förhöjda nivåer av det manliga hormonet testosteron.
Vid PCOS är det vanligt med finnar i ansiktet och de uppstår ofta i den nedre tredjedelen som på kinder, haka och övre delen av halsen.(22)
Hjälper mineraler och vitaminer mot finnar i ansiktet och på övriga kroppen?
Det finns många näringsämnen som är bra för huden, till exempel karotenoider i gula och orangea grönsaker och omega-3-fettsyror i fet fisk, alger och gräsbeteskött. Mineralerna zink och selen behövs också i lagom mängd, men du ska inte ta tillskott om du inte är säker på att du behöver dem.
Med rätt verktyg och gärna en kunnig läkare och hälsocoach kan man uppnå stor skillnad i hudens hälsa och utseende. Behandlingen kan leda till att dina finnar drar sig tillbaka en aning och i vissa fall till stor del. Inte sällan på samma tid som det tar för receptbelagda läkemedel att verka – ungefär en månad.
Referenser
1 Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J. Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Arch Dermatol. 2002 Dec;138(12):1584-90.
2 Skroza N, Tolino E, Mambrin A, Zuber S, Balduzzi V, Marchesiello A, Bernardini N, Proietti I, Potenza C. Adult Acne Versus Adolescent Acne: A Retrospective Study of 1,167 Patients. J Clin Aesthet Dermatol. 2018 Jan;11(1):21-25.
3 Rybin C. P-piller kan både stoppa och utlösa akne. Svenska Yle, 2017-02-10.
4 Elsaie ML. Hormonal treatment of acne vulgaris: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016 Sep 2;9:241-8.
5 Rutgers University. Doctors turning to antibiotic alternatives to treat acne, Rutgers researchers find. Pressmeddelande 2019-04-24.
6 Grice EA, Segre JA. The skin microbiome. Nat Rev Microbiol. 2011 Apr;9(4):244-53.
7 Bhatia A, Maisonneuve JF, Persing DH. PROPIONIBACTERIUM ACNES AND CHRONIC DISEASES. I: Institute of Medicine (US) Forum on Microbial Threats; Knobler SL, O'Connor S, Lemon SM, et al. (red.). The Infectious Etiology of Chronic Diseases: Defining the Relationship, Enhancing the Research, and Mitigating the Effects: Workshop Summary. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004.
8 Salem I, Ramser A, Isham N, Ghannoum MA. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Front Microbiol. 2018 Jul 10;9:1459.
9 Bowe WP, Logan AC. Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future? Gut Pathog. 2011 Jan 31;3(1):1.
10 Szántó M., Dózsa A., Antal D., Szabó K., Kemény L., Bai P. Targeting the gut-skin axis—Probiotics as new tools for skin disorder management? Exp. Dermatol. 2019;28:1210–1218.
11 Caio G, Lungaro L, Segata N, Guarino M, Zoli G, Volta U, De Giorgio R. Effect of Gluten-Free Diet on Gut Microbiota Composition in Patients with Celiac Disease and Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity. Nutrients. 2020 Jun 19;12(6):1832.
12 Vats V, Makineni P, Hemaida S, Haider A, Subramani S, Kaur N, Butt AN, Scott-Emuakpor R, Zahir M, Mathew M, Iqbal J. Gluten Intolerance and Its Association With Skin Disorders: A Narrative Review. Cureus. 2023 Sep 1;15(9):e44549.
13 Meixiong J, Ricco C, Vasavda C, Ho BK. Diet and acne: A systematic review. JAAD Int. 2022 Mar 29;7:95-112.
14 Okoro OE, Camera E, Flori E, Ottaviani M. Insulin and the sebaceous gland function. Front Physiol. 2023 Sep 1;14:1252972.
15 Hasrat NH, Al-Yassen AQ. The Relationship Between Acne Vulgaris and Insulin Resistance. Cureus. 2023 Jan 26;15(1):e34241.
16 Nagpal M, De D, Handa S, Pal A, Sachdeva N. Insulin Resistance and Metabolic Syndrome in Young Men With Acne. JAMA Dermatol. 2016 Apr;152(4):399-404.
17 Meena AK, Mendiratta V, Goyal R, Bisherwal K, Yadav V, Prasadh V. Biochemical and hormonal abnormalities in adult female acne. J Cosmet Dermatol. 2023 Apr;22(4):1392-1399.
18 Melnik BC, Schmitz G. Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris. Exp Dermatol. 2009 Oct; 18(10):833-41.
19 Maruyama K, Oshima T, Ohyama K. Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows. Pediatr Int. 2010;52(1):33–8.
20 Baldwin H, Tan J. Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. Am J Clin Dermatol. 2021 Jan;22(1):55-65.
21 Orrell KA, Kelm RC, Murphrey M, Nagiredla S, Wu B, Abu-Zayed H, Schlosser BJ, West DP, Nardone B. Frequency of acne in lactose-intolerant adults: A retrospective cross-sectional analysis within a large Midwestern US patient population. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. 2019;33:e190–e191.
22 Mayo Clinic. Polycystic ovary syndrome (PCOS). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439 (hämtad 2024-12-09)