Kött, grönsaker och sås

Kontrollerade koststudier: Kött ökar inte diabetesrisken

I veckan publicerades en ny observationsstudie som associerar rött kött till ökad risk för typ 2-diabetes. Däremot visar inte kontrollerade och randomiserade koststudier samma koppling.

Trots att den nya analysen bygger på ett stort datamaterial kvarstår en viktig sak: Det är skillnad på resultat från kontrollerade studier och från studier som bygger på observationer.

Så här blir du patient

Forskarna som skrev den nya rapporten har analyserat enorma mängder data från 31 olika observationsstudier och 20 olika länder med omkring två miljoner deltagare. Deras slutsats är att risken att utveckla typ 2-diabetes ökar ju mer kött man äter, och särskilt rött kött.

Några viktiga punkter

  • Studien visar bara ett samband, inte orsak och verkan.

  • Studien bygger på deltagarnas egna rapporter om hur mycket rött kött, processat kött och kyckling de minns att de ätit.

  • Många olika faktorer kan påverka resultatet, bland annat hög konsumtion av ultraprocessad mat och socker.

  • Riskökningen är relativt liten.

  • Resultaten varierar mellan olika undersökningar och befolkningar.

Studien bevisar inte att rött kött faktiskt orsakar typ 2-diabetes, utan visar bara på ett samband. Andra faktorer, som ökad konsumtion av ultraprocessad mat och socker, kan också spela in.

Studien tar hänsyn till vissa sådana här störfaktorer, som högt BMI, men inte till andra som insulinresistens, midjemått eller hur mycket ultraprocessad mat eller socker som deltagarna konsumerat (förutom i form av sötade drycker). Forskarna konstaterar själva att kopplingen de ser är ”osäker och behöver undersökas vidare”.(1)

Den potentiella riskökningen är dessutom inte särskilt stor. För varje 100 gram rött kött som en person äter per dag skulle risken för typ 2-diabetes öka med 10 procent. Det innebär att sambandet mellan kött och diabetes är ganska svagt.

Resultaten från de olika studierna och befolkningarna i den stora analysen visar också på stor variation. Exempelvis hittade man ingen signifikant koppling mellan köttkonsumtion och typ 2-diabetes i östra Medelhavsområdet eller sydöstra Asien. Denna heterogenitet innebär att resultaten inte är konsekventa, vilket gör det svårare att dra generella slutsatser.

Kontrollerade koststudier visar helt andra resultat

I en metaanalys som publicerades förra året – baserad på 21 randomiserade och kontrollerade koststudier, dvs. inga observationsstudier – drogs en helt annan slutsats. Studierna undersökte hur en kost med rött kött påverkar blodsockerhalten jämfört med kosthållningar med lågt eller inget intag av rött kött.(2)

Forskarna upptäckte att konsumtion av rött kött inte ökade risken för typ 2-diabetes, utan att den tvärtom verkade minska blodsockerhalten överlag.

Ett liknande resultat framkom i en annan metaanalys om effekten av rött kött i kosten på blodsocker, insulinnivåer och inflammation hos människor utan hjärt-kärlsjukdom.(3)

Även här ingick bara randomiserade och kontrollerade studier i analysen. Forskarna såg inga bevis för att intag av rött kött påverkar nivåerna av fastande blodsocker, insulin eller andra markörer för blodsockerproblem, och inte heller att rött kött ökar inflammation.

– Debatten om kött och diabetes är långt ifrån över, säger läkaren Ruchi Mathur, specialist i endokrinologi vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles, till The New York Times. De flesta studier som visar på en koppling mellan rött kött och diabetes hos människor är observationsstudier som bygger på att folk kommer ihåg vad de ätit under ett eller flera års tid.(4)

Mer raffinerade kolhydrater i dagens kost

Dagens västerlänningar äter mer rött kött än vad många näringsexperter rekommenderar, men jämfört med på 1970-talet äter vi faktiskt lite mindre rött kött och lite mer frukt numera, skriver The New York Times. Det som har förändrats är dagens stora intag av socker och andra raffinerade kolhydrater.

Frågan är varför kött, ett naturligt livsmedel som människor ätit i alla tider, skulle öka risken för typ 2-diabetes. Forskarnas förklaringar i den stora observationsstudien är svaga och spekulativa och det finns idag inga bevisade biologiska mekanismer för detta.

Faran med den här typen av studier är att de avleder uppmärksamhet från effektivare sätt att förebygga diabetes på. Fokus bör istället ligga på att minska intaget av ultraprocessad mat, särskilt socker och raffinerade kolhydrater.

Källor:

1. Li C, Bishop TRP, Imamura F, Sharp SJ, Willett WC et al. Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries. Lancet Diabetes Endocrinol. 2024 Sep;12(9):619-630. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(24)00179-7/fulltext#%20

2. Sanders LM, Wilcox ML, Maki KC. Red meat consumption and risk factors for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2023 Feb;77(2):156-165. Epub 2022 May 5. https://www.nature.com/articles/s41430-022-01150-1

3. O’Connor LE, Kim JE, Clark CM, Zhu W, Campbell WW. Effects of total red meat intake on glycemic control and inflammatory biomarkers: a meta-analysis of randomized controlled trials. Adv Nutr. 2020;12:115–27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32910818/

4. Sheikh K. What to Know About the Link Between Red Meat and Type 2 Diabetes. The New York Times, 2023-10-20. https://www.nytimes.com/2023/10/20/well/eat/red-meat-diabetes.html

Helene Sandström, vetenskapsjournalist

Text

Nils Edelstam, leg. Läkare

Medicinsk granskning

Publicerad 27 augusti 2024

Dela artikeln på