Vad beror yrsel på?
En förklaring till att du känner dig yr är att det finns störningar i balansfunktionen. När signalerna mellan de olika sinnesorganen i kroppen inte stämmer överens med hjärnans förväntan blir det en konflikt mellan informationen hjärnan får från de olika intrycken – och det kan leda till att du känner dig yr. Det kan bland annat bero på:
stress
oro och ångest
vätskebrist eller rubbningar i salterna i kroppen
muskelspänningar
sömnbrist
migrän.
Yrsel är oftast ofarligt
Att känna sig yr i huvudet är i de allra flesta fall inte farligt, bara obehagligt. Det kan däremot vara bra att ta reda på de bakomliggande orsakerna till att du känner dig yr, eftersom yrsel kan vara ett symtom på flera olika ohälsotillstånd eller sjukdomar.
Kronisk spänningshuvudvärk och yrsel
Ihållande eller kronisk spänningshuvudvärk kan medföra att du känner dig yr. Ofta orsakas det av spända muskler, stress, oro och sömnbrist. Vid spänningshuvudvärk hjälper det (till skillnad från vid migrän) ofta med fysisk aktivitet som ger ett blodflöde genom kroppen, får musklerna att slappna av och ger en bra syretillförsel.
Yrsel vid migrän
Balanscentret påverkas mycket av ett migränanfall. En del neurologiska funktioner kan tillfälligt slås ut och signaleringen från sinnena till hjärnan kommer ur balans. Detta orsakar yrsel och många blir då illamående och kräks.
Yrsel orsakat av annan sjukdom
Många sjukdomar som påverkar balanscentret i hjärnan gör att du känner dig yr. Huvudvärk och migrän är vanliga förekommande exempel på det. Yrsel och illamående hör ofta ihop och det är inte ovanligt att du mår så illa att du behöver kräkas, när du är riktigt yr. Det kan hända i flera situationer i livet och behöver inte vara sammankopplat med en sjukdom. Du kanske har varit med om att bli illamående när du åker karusell, till exempel? Yrsel kan kännas obehagligt och det är det vanligt att bli lite orolig och rädd, men det är i de flesta fall helt ofarligt.
Ihållande yrsel kan också bero på bland annat kristallsjuka, virus på balansnerven, Ménières sjukdom, hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomstillstånd som påverkar de olika sinnesorganen, nerverna i kroppen och hjärnans centrala delar. Konsultera en läkare om du har problem med yrsel och känner dig osäker på orsaken.
Finns det någon behandling mot yrsel?
De bakomliggande orsakerna till yrsel styr hur den behandlas. Ofta är inte yrseln i sig problemet, utan den är ett symtom på något annat. Är din yrsel orsakad av migrän kan behandling vara till stor hjälp. Rådfråga därför en läkare om du lider av yrsel och huvudvärk.
Träna upp balanssinnet
Upplever du att du lätt blir yr kan du bli hjälpt av att träna din balans. I vissa fall kan det hjälpa att gå till en fysioterapeut, sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat. Balanssinnet kan nämligen övas upp och bli tåligare. När du blir yr får hjärnan information om att signalerna från de olika sinnesorganen inte stämmer överens. Hjärnan kan justera intrycken och bilda en ny helhetsbild utifrån den information den får. Du kan därmed minska din yrsel med hjälp av balansträning.
När bör jag söka vård?
Du ska alltid söka läkare för att fastställa att din huvudvärk är migrän.
Du bör söka vård om
du får ett migränanfall som pågår i flera dygn
du fått migränmedicin utskriven men inte blir hjälpt av den
du får feber och känner dig stel i nacken
huvudvärken kommer plötsligt och upplevs intensiv och skarp
du får andra symtom som du inte känner igen.