Varför kräks man av migrän?

Dela artikeln på

Illamående och/eller kräkningar under ett migränanfall är ganska vanligt. Det är inte farligt, men självklart påfrestande och särskilt om migränatackerna är regelbundna och återkommande. Varför blir man då illamående och kräks?

Så här blir du patient

I kraniet finns en tjock nerv som kallas för trillingnerven (nervus trigeminus) eftersom den delar sig i tre grenar som påverkar olika delar av huvudet. Det är den största nerven i hjärnan och den tycks spela en viktig roll vid migrän eftersom den reglerar blodcirkulationen i huvudet och ansiktet. 

Utlösande faktorer

Stress, hormonsvängningar, trötthet, viss mat, väderomslag – och faktiskt även avkoppling efter en stressig period – är faktorer som kan sätta igång en migränattack. Man tror att dessa händelser kan leda till att den elektrokemiska balansen i hjärnstammen förändras. Trillingnerven utgår från just hjärnstammen och kan enligt detta resonemang triggas igång av elektrokemisk obalans.

Orsaken till illamående   

Man kan beskriva migrän som ett neurologiskt fenomen som ger sekundära effekter i huvudets blodkärl. Om ett migränanfall innebär ökad aktivitet i trillingnerven kommer det att påverka bland annat de områden i hjärnan som reglerar illamående och kräkningar. 

Lindrigare med åren

Hur anfallen ser ut kan förändras över åren, många gånger blir de lindrigare med stigande ålder. Migrän kan till exempel debutera i tonåren, med just illamående och kräkningar, men med åren kan symtomen förändras och de mildras ofta efter fyrtioårsåldern, något som många gånger kan förklaras med att hormonbalansen förändras när vi åldras. Kvinnor som passerat menopaus och landat i stabilt låga östrogennivåer får mer sällan migrän. Däremot kan anfallen komma tätt under åren i klimakteriet, då hormonnivåerna svänger.

Behandling

Förutom receptbelagd medicin för de direkt akuta besvären är en kartläggning av migränutlösande faktorer till stor hjälp. Om migränen till exempel startar vid sömnbrist bör du fokusera på att få tillräckligt med sömn av bra kvalitet. Vissa livsmedel kan även trigga igång ett anfall, dessa ska då undvikas.

Som patient hos Funmed får du skräddarsydd vård som tar hänsyn till hela din hälsa. Vi strävar efter att identifiera grundorsakerna till din migrän och skapa en personlig behandlingsplan baserad på dina unika behov. Vi utforskar en rad faktorer, inklusive näringsbrister, inflammation, hormonbalans, mag-tarmfunktion, tarmflora, tungmetaller, metabol hälsa, autoimmunitet, stress och sömn, för att ge dig en omfattande utredning och effektiva behandlingsalternativ.

Migränbehandling

När bör jag söka vård? 

Du bör söka vård om

  • du får ett migränanfall som pågår i flera dygn

  • du fått migränmedicin utskriven men inte blir hjälpt av den 

  • du får feber och känner dig stel i nacken

  • huvudvärken kommer plötsligt och upplevs intensiv och skarp

  • du får andra symtom som du inte känner igen. 

Du ska alltid söka läkare för att fastställa att din huvudvärk är migrän.

Text:

Annika Rane

Medicinsk granskning:

Eva Lethagen, leg läkare

Publicerad 31 januari 2022