1. Kost, bakterier och överkänslighet
Om du regelbundet äter mycket ultraprocessad mat är risken stor att din tarm inte får tillräckligt med naturlig mat som hjälper tarmen att röra sig effektivt.
Överväxt av fel sorts bakterier och brist på nyttiga bakterier i tarmen kan också bidra till förstoppning, liksom intolerans/överkänslighet mot olika födoämnen.
2. Stillasittande livsstil
Rörelse är viktigt för att hålla tarmen i gång. Även om du har ett stillasittande arbete, hjälper det mycket att röra på sig en liten stund en gång i halvtimmen, eller åtminstone varje timme.
3. Stress och oregelbundna rutiner
När kroppen är stressad prioriteras andra funktioner än matsmältningen, och det kan leda till att tarmens rörelser blir långsammare. Lugna och regelbundna rutiner kring måltider och toalettbesök kan ge magen det stöd den behöver.
4. Läkemedel
Vissa läkemedel som opioider, antidepressiva och vissa järntillskott kan orsaka förstoppning som biverkning. Om du märker att förstoppningen sammanfaller med att du börjat med en ny medicin, kan det vara bra att prata med din läkare om alternativ eller åtgärder för att minska besvären.
5. Hormonella förändringar
Hormoner kan också påverka tarmen. Till exempel kan många kvinnor uppleva förstoppning runt menstruation eller under graviditet, eftersom hormonella förändringar kan göra tarmrörelserna långsammare. Förstoppning är också vanligt hos personer med hypotyreos, när sköldkörteln producerar för lite hormon.
På Funmed kartlägger vi hela din livsstil och din tarmhälsa och hjälper dig att stötta din läkning genom kost, näring och livsstilsförändringar.