Om du eller ditt barn har problem med den inflammatoriska hudsjukdomen atopiskt eksem, vet du hur jobbigt det kan vara. Man får utslag med röd, torr hud som kan klia infernaliskt.
Besvären visar sig på olika ställen i olika åldrar. De allra minsta får ofta rodnad och prickar på kinderna, halsen, på kroppen och på armarnas och benens sträcksidor. De lite äldre småbarnen får istället oftast prickar och röd förtjockad hud i böjvecken, och på handleder och fotleder. Vuxna får oftast utslag på hals, ansikte, händer och i böjveck. I värsta fall spricker huden och bildar vätskande sår.
De exakta orsakerna till atopiskt eksem är inte klarlagda, men många faktorer verkar spela in och bidra till att immunförsvaret och hudbarriären inte fungerar som de ska. På Funmed jobbar vi med att ta reda på vilka faktorer som sannolikt har störst inverkan hos just dig.
Vad betyder atopisk?
Atopisk kommer av det grekiska ordet atopia som betyder ”på fel plats”. I medicinen innebär det att man har en ärftlig benägenhet att tillverka antikroppar (IgE) mot vanliga ämnen i miljön, till exempel damm, olika födoämnen och pollen.
Med andra ord har man ökad risk att drabbas av allergisjukdomar som astma, födoämnesallergi, pollenallergi, kronisk rinnsnuva – och atopiskt eksem. En person som redan har en atopisk sjukdom utvecklar ofta en eller flera av de andra, något som brukar benämnas den allergiska trappan. Det är vanligt att man först får eksem i barndomen och sedan utvecklar allergi eller astma senare i livet.
Sambandet mellan tarm och hud
Ny forskning lyfter en stark koppling mellan tarmens hälsa och hudens hälsa. Det här sambandet kallas för ”hud-tarm-axeln och är en term som faktiskt funnits i forskningen sedan 1930-talet.
Studier tyder på att en obalans i tarmfloran – dysbios – kan påverka immunförsvaret och hur huden mår. Dysbios kan uppstå om du till exempel äter en kost som inte är optimal för just dig, eller om du fått flera antibiotikakurer, särskilt tidigt i livet. Så kallad läckande tarm kan också spela in. När tarmväggen blir irriterad kan oönskade ämnen läcka igenom och trigga immunförsvaret.
Genom att förbättra tarmmiljön kan man lugna immunsvarets reaktioner och ofta blir även huden bättre. Den här upptäckten har lett till många nya studier om hur probiotika, tillskott av gynnsamma tarmbakterier, skulle kunna förebygga och behandla atopiskt eksem. Men det finns mycket mer vi kan göra för att förbättra tarmhälsan, och detta är ett av våra specialområden på Funmed.
Stress som utlösande faktor
Stress, både fysisk och mental, kan fungera som en utlösande faktor för atopiska eksem. Det beror på att kroppens reaktion på olika typer av stress kan leda till inflammation i kroppen, även i huden. Att se till att sömnen fungerar kan vara ett viktigt första steg. Exempelvis har det visat sig att personer med eksem verkar frisätta mindre melatonin på natten. Kanske har det att göra med klådan som kan störa sömnen, men hos barn med eksem och låga melatoninnivåer har behandling med melatonin visat sig minska sjukdomens svårighetsgrad.
Dessutom har oxidativ stress, ett tillstånd där det råder obalans mellan fria radikaler och antioxidanter i kroppen, kopplats till atopiskt eksem. De fria radikalerna kan skada hudens celler och bidra till inflammation och sämre hudbarriär. Det gör huden mer mottaglig för irriterande ämnen och allergener, som ofta förvärrar besvärsbilden på atopiskt eksem.
Stressfaktorer i miljön är också viktiga. Exponering för luftföroreningar kan öka risken för atopiskt eksem och förvärra besvären. Cigarettrök är en särskilt viktig riskfaktor.
Allergi, inflammation och immunförsvaret
Det är vanligt att personer med atopiskt eksem har större benägenhet att bilda IgE-antikroppar som man har mycket av i blodet vid allergiska reaktioner. Immunförsvarets aktivitet verkar vara förändrad vilket ger de högre nivåerna av IgE-antikroppar plus ökad inflammation i huden och hudutslag. Eftersom förändringen tycks kunna utlösas av till exempel pollen eller överkänslighet mot olika födoämnen är det viktigt för personer med atopiskt eksem att identifiera eventuell överkänslighet.
Det finns också vissa kopplingar mellan atopiskt eksem och autoimmuna reaktioner eftersom antikroppar från kroppens eget immunförsvar kan fästa vid hudens vävnader så att de bryts ner eller slutar fungera. Personer med atopiskt eksem drabbas också oftare av autoimmun sjukdom i livet.
Näringsfaktorer kan vara A och O
På Funmed anser vi, i enlighet med det funktionsmedicinska tankesättet, att det också är viktigt att se över din näringsstatus om du har besvär med eksem. Antioxidantrik kost och omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammation i huden. Brist på näringsämnen, till exempel vitaminer som A och D, kan också försämra immunförsvarets funktion och i vissa studier har behandling med D-vitamin förbättrat symtom på atopiskt eksem.
Vid exempelvis dysbios eller andra tarmproblem, ser vi ibland i proverna vi tar att bukspottkörtelns enzymer fungerar sämre. Nedsatt utsöndring av bukspottkörtelenzymer kan leda till att olika matsmältningsfunktioner försämras, inklusive näringsupptaget. När vi behandlat tarmen ser vi ganska ofta att de här enzymvärdena stiger.
En skräddarsydd vägledning till bättre hudhälsa
På Funmed har vi ett funktionsmedicinskt sätt att se på alla typer av kroniska hälsobesvär. Det betyder att vi ställer många frågor och tar en hel del prover för att ta reda på vilka orsaker som kan ligga till grund för dina besvär.
Trots att ärftliga faktorer också spelar en roll, kan en livsstilsinriktad behandling ändra uttrycket hos genvarianter som bidrar till din mottaglighet för eksem, så att dina besvär lindras. I vissa fall kan de försvinna helt.
Målet är alltid att ge dig en skräddarsydd behandlingsplan som utgår från dina behov och förutsättningar. Tillsammans jobbar vi för att du ska må som bäst, både på insidan och utsidan.