Du påverkas inte bara av vad du äter, utan också när du äter

För många kommer suget efter sötsaker och snacks igång framåt kvällen framför tv eller dator. Även om du väljer nyttigare mat, är forskningen dessvärre entydig: när vi äter sent på kvällen blir vi sämre på att bränna kalorier på dagen, vi blir hungrigare och kroppen får lättare att lagra fett.

Tack vare genombrott inom kronobiologin, läran om den biologiska klockan, vet forskarna idag att en kalori inte är lika med en kalori. På grund av kroppens dygnsrytmer tycks kalorier som vi får i oss tidigare på dagen inte räknas lika mycket som kalorier som vi äter på kvällen. Orsaken är att vår aptit också har en naturlig dygnsrytm, och den gör att vi har ett större sug efter socker på kvällen än på morgonen.

Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare

På morgonen räknar kroppen med att vi ska röra på oss hela dagen, så därför lagras en del av energin från frukosten som glykogen i musklerna och i levern. Det ger oss ett förråd att ta av över dagen. I stället förbränner vi mer av vårt lagrade kroppsfett – en process som dessutom kostar mer energi än att förbränna blodsocker.

På kvällen förväntar sig kroppen tvärtom att vi ska vara stilla och sova större delen av natten. Därför vill den hellre använda socker som energi än att lagra det som extra glykogen, vilket alltså kan förklara varför vi förbränner mindre kroppsfett på kvällen.

Det här betyder att våra muskler är bättre på att reagera på insulin tidigare på dagen. På kvällen blir musklerna mer insulinresistenta och sämre på att ta in extra blodsocker. Med andra ord ökar vår blodsockerhalt mer på kvällen än på morgonen – även om vi äter exakt samma typ av mat. En måltid som äts klockan sju på morgonen kan därför ge en blodsockerhalt som är 37 procent lägre än när samma måltid äts klockan ett på eftermiddagen.

Ett högre energiintag på förmiddagen jämfört med på kvällen verkar faktiskt kunna ge tredubbla fördelar: större viktnedgång, bättre blodsockerkontroll och dessutom lägre nivåer av blodfetter och det dåliga LDL-kolesterolet.

Om du hoppar över måltider regelbundet, till exempel om du använder dig av periodisk fasta eller om du försöker hålla ditt matintag inom ett visst ätfönster, tyder forskningen på att det är effektivare att hoppa över middagen än att hoppa över frukosten.

Genom att synka dina måltider med kroppens dygnsrytm kan du öka din förbränning och gå ner i vikt.   

Men vad du äter är fortfarande viktigare än när du äter. Måltidens tidpunkt kan inte ersätta en hälsosam kost.

Helene Sandström

Text

Peter Martin VD, grundare, leg. läkare, med. dr.

Medicinsk granskning

Publicerad 03 januari 2023

Dela artikeln på