Caroline har alltid haft ett helhetspräglat, funktionsmedicinskt perspektiv på livet och på hälsa. Liksom många andra har hon också, både för egen del och genom en nära anhörig, upplevt hur den konventionella vården inte har kunnat hjälpa fullt ut.
– Som barn följde jag min mors aktiva hälsoresa för att lindra de kroniska autoimmuna sjukdomar hon led av. Hon använde sig redan på 1980-talet av kostens läkande kraft, fysisk aktivitet efter förmåga, stresshantering och sömnoptimering. Tänk vad hon hade kunnat åstadkomma med dagens möjligheter till precisionshälsa!
Carolines synsätt ledde till att hon tog en kandidatexamen i preventiv medicin vid Karolinska Institutet. Hon fortsatte att läsa ett fjärde år, till en magister i folkhälsovetenskap, och därefter började hon på läkarlinjen för att tillägna sig bredare och djupare kunskaper på området. Som specialitet valde hon allmänmedicin, för bättre möjligheter att kunna följa sina patienter över tid.
– Jag älskar att arbeta ihop med den som har kronisk sjukdom eller livsstilsrelaterade besvär; det finns ju så stort förbättringsutrymme.
Att utifrån individens situation kunna förmedla begriplig kunskap om ”varför”, att kunna inspirera och vara till hjälp för att påbörja det arbete patienten behöver göra för att antingen lindra eller få bort sina besvär – det är anledningen till att Caroline går till jobbet varje morgon.
– Det är belönande att kunna plocka bort medicin i stället för att skriva ut ännu ett läkemedel som bara dämpar symtomen – medan de sjukdomsalstrande faktorerna fortsätter att driva på.
Caroline har egna erfarenheter av att använda kost- och livsstilsförändringar för att få fina resultat. Hon har justerat sin kost utifrån de olika besvär, hormonnivåer och livsstilsutmaningar som varit aktuella genom åren. I flera år blev hon mycket hjälpt av lågkolhydratkost. Nya besvär med ärftliga inslag, som började dyka upp i och med klimakteriet, har lett fram till att Caroline justerat sin kost ytterligare.
– I funktionsmedicin har jag hittat hem. Här finns viljan, kunskapen, tiden, teamarbetet mellan yrkesgrupper, samt redskapen. Vi kan hitta de många pusselbitar som behövs för att kunna stötta individen till att optimera sin hälsa utifrån de egna förutsättningarna – på ett sätt som jag tänker att vi alla borde få möjlighet att göra!