Klimakteriet, som också kallas övergångsåldern, är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och nivåerna av de kvinnliga könshormonerna sjunker.
Klimakteriet beror på att antalet äggblåsor i äggstockarna håller på att ta slut och att nivåerna av de kvinnliga könshormonerna progesteron och östrogen sjunker. De äggblåsor som finns kvar är inte lika bra på att bilda östrogen. Det leder till oregelbundna ägglossningar och mensblödningar.
Övergångsåldern kan pågå från ett år och upp till mer än tio år. Den här perioden brukar börja ett år innan den sista menstruationen och pågår ofta några år efter att mensen har försvunnit helt. De flesta kvinnor får sin sista mens, inför den så kallade menopausen, mellan 45 och 55 års ålder.
Klimakteriet föregås ofta av förklimakteriet som hos många börjar i 40-årsåldern. Vanliga symtom är oro, ilska, irritation, nedstämdhet och nattsvettningar några dagar före menstruation. Mensen kan också bli oregelbunden och blödningarna blir ofta bli rikligare och pågår längre. Men alla går inte igenom det här stadiet utan kommer direkt in i klimakteriet.
På Funmed jobbar vi med hela dig för att hjälpa dig genom förklimakteriet och själva övergångsåldern. Vi ser definitiva fördelar med hormonbehandling till dem som behöver och som det är lämpligt för, men det finns mycket mer vi kan göra för att uppnå god hälsa och bra mående under den här viktiga tiden i livet.
Därför har vi stort fokus på att optimera ditt intag och upptag av näring som behövs för din omsättning av hormoner och för att förebygga vanliga hälsoproblem före, under och efter klimakteriet.
Vi arbetar också mycket med sömn, stresshantering och inte minst tarmhälsa. Tarmen spelar en aktiv roll i regleringen av kroppens hormoner. En frisk bakterieflora i tarmen bidrar bland annat till att ditt östrogen omsätts på rätt sätt och att det kan återanvändas efter förbrukning.
Klimakteriet är en följd av att hormonbalansen i kroppen ändras så att äggstockarnas funktion gradvis minskar och att mensen till slut upphör. Det kan ge både fysiska och psykiska symtom som kan vara besvärande, till exempel värmevallningar, sömnproblem, sämre energi och nedstämdhet. De flesta känner någon sorts obehag i samband med klimakteriet. Det kan vara lätta eller svårare besvär.
Värmevallningar är ett vanligt besvär som beror på att hormonförändringarna gör att regleringen av kroppstemperaturen hamnar i obalans. Du kan även ha problem med att somna, att du vaknar ofta eller vaknar tidigt och har svårt att somna om. Du kan också känna dig lättirriterad och ur balans. Andra typer av psykiska besvär i klimakteriet är nedstämdhet och depression.
Vanliga symtom kan vara:
frossa (till följd av sämre reglering av kroppstemperaturen)
hjärndimma
humörsvängningar
ledvärk (ofta i fotlederna)
metabol ohälsa
minskad sexlust
nattsvettningar
nedstämdhet
oregelbundna blödningar
sömnproblem
torra slemhinnor i underlivet, vilket kan ge klåda och sveda
torr hud, torr mun och torra ögon
urinvägsbesvär
viktökning
värmevallningar och plötsliga svettningar.
Påbörja din resa mot ett friskare liv! Våra PLUS-medlemmar får fantastiska resultat: 70 procent av svåra och mycket svåra symtom försvinner inom 10 månader. Boka ett kostnadsfritt samtal där vi besvarar dina frågor och tar reda på om du kan utredas och behandlas hos oss.
Boka kostnadsfritt samtalÖvergångsåldern kan vara en fantastisk nystart i livet – en början på livets andra hälft, en period som för många kvinnor åtföljs av ökad kreativitet och vitalitet, nya ambitioner och möjligheter.
Möt Mona – en av Funmeds patienter som valt medlemskap PLUS. Mona sökte sig till Funmed med hälsoproblem hon dragits med i många år. Diffus smärta, artros, dålig sömn, högt blodtryck, trötthet och gasig mage var bara några av anledningarna till att hon valde medlemskapet.
Ständig trötthet, tryck över halsen och utebliven mens var bara några av Sofias många symtom. Efter flera tuffa år med dålig hälsa fick hon höra talas om Funmeds verksamhet.