Prediabetes

Vad är prediabetes?

Prediabetes är en riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Det är förstadiet till typ 2-diabetes och kommer ofta smygande utan märkbara symtom.

Typ 2-diabetes börjar med så kallad prediabetes eller nedsatt glukostolerans. Det är nu som du håller på att utveckla sjukdomen. Dina blodsockernivåer är högre än normalt, men inte så pass höga att du får diagnosen typ 2-diabetes. Prediabetes beror ofta på insulinresistens, övervikt, bukfetma, för mycket stillasittande och stress, men även din ärftliga mottaglighet kan spela roll.

Tidig upptäckt av prediabetes kan minska dina risker för att utveckla typ 2-diabetes, men problemet är att prediabetes oftast kommer smygande och sällan ger symtom. Blodprov kan visa om du är i riskzonen. Utöver fasteinsulin och fasteglukos är HbA1c ett blodvärde som är bra att hålla koll på. HbA1c kallas ofta för långtidsblodsocker eftersom det ger ett genomsnittsvärde för glukosnivån i blodet de senaste månaderna.

Så här blir du patient

Så hjälper Funmed dig med prediabetes

Hormonet insulin fungerar som en nyckel för att få in socker (glukos) i cellerna, men när du har prediabetes blir det för mycket socker kvar i blodet. Du får då successivt högre blodsockervärden. I det här läget har du kommit långt i sin insulinresistens och vi ser stegrade nivåer av blodsocker och HbA1C.

Nu går det inte lika fort att vända förloppet som vid enbart insulinresistens, men på Funmed kan vi snabbt få ner blodsockervärdena genom att jobba med din kost, tarmhälsa och livsstil. Eftersom man är känslig för socker i kosten vid prediabetes är det viktigt att hålla både insulin och blodsocker på normala, låga nivåer. Det gäller därför att du är försiktig med kolhydrater och noggrann med att följa din behandling. Till hjälp har du hela tiden din hälsocoach som ger dig information, verktyg och stöd.

Vanliga symtom vid prediabetes

Prediabetes utvecklas smygande och ger vanligtvis inga symtom förrän mycket sent i förloppet när man är på väg att utveckla fullskalig typ 2-diabetes. En del kan känna sig trötta eftersom sockret i blodet har svårt att ta sig in i cellerna.